Päivämäärään kuuluu kaksi pistettä

WP_20150418_069

Päivämäärä merkitään suomalaisessa traditiossa niin, että sekä päivän että kuukauden numeron perään laitetaan piste. Näin tehdään myös silloin, kun kuukauden numeroa ei seuraa vuosiluku. Piste ei siis tässä ole pelkästään erottamassa päivämäärän osia toisistaan, vaan sillä on päivämäärässä enne kaikkea järjestysluvun ilmaisemisen funktio. Kuten urheilukilpailuissa ilmaistaan pisteellisellä numerolla urheilijan sijoittuminen, ilmaistaan päivämäärässä pisteellä se, että puhumme siitä monesko päivä ja monesko kuukausi on kyseessä.

Pisteen kirjoittamisen ei luulisi olevan kenellekään liian suuri rasitus ottaen huomioon, miten helpolla me suomalaiset päivämäärien merkitsemisessä pääsemme; meidän ei esimerkiksi tarvitse kirjoittaa kuukauden nimeä ja artikkelia päivän numeron eteen kuten amerikkalaisten, June the 4th. Riittää, että kirjoitamme 4.6. ja muistamme lisätä pisteen, sillä ilman pistettä päivämäärä saattaa näyttää vaikkapa alaluvun otsikolta tai kellonajalta. Epäilen, että mobiililaitteiden viestitoimintojen pistettä automaattisesti seuraava iso alkukirjain on vaikuttanut siihen, että viestien päivämääristä on alkanut jäädä kuukauden numeron perästä piste pois. Siitä käytäntö on levinnyt pikku hiljaa niin, että jopa käsinkirjoitetuista päivämääristä piste on usein kadonnut.

Todellisia ymmärtämisvaikeuksia päivämäärän merkitseminen ilman pistettä kovin usein tuskin aiheuttaa, mutta aina se näyttää rumalta ja huolimattomalta. Esimerkiksi kulkuneuvojen aikatauluista tai tv-ohjelmien alkamisajoista puhuttaessa kuukauden numeron perään lisätty piste saattaa jopa olla ainoa tekijä, joka kertoo, kumpi numeroin ilmaistuista ajankohdista on kellonaika ja kumpi päivämäärä. Tarkastellaan asiaa kahden sosiaalisesta mediasta poimitun esimerkin avulla.

  • Jos esimerkiksi saavuin Moskovaan 11.10 junalla vasta 10.12 ja jatkoin matkaani 11.12, jäi aikaa tapaamiseen niukasti.

Tämä lause on kaksimerkityksinen, vaikka Suomalaiseen konventioon kuuluu puhua 11.10 junista merkityksessä kello 11.10 saapuva tai lähtevä juna, ja tuon konvention avulla tulkitsemme henkilön saapuneen Moskovaan joulukuun kymmenentenä, ei lokakuun yhdentenätoista. Mutta voi olla toisinkin. Pisteet kuukauden numeron perässä tekisivät esimerkkivirkkeestä täysin yksiselitteisen.

Toinen esimerkki on tv-ohjelmaa kohtaan esitetystä kritiikistä:

  • Elokuva olisi hyvinkin voinut olla katsottava, ellei se olisi tullut juuri 12.12 alkaen 10.12, mikä on perhe-elokuvallekin haastava ajankohta.

On todennäköistä, että kirjoittaja ilmaisee päivämäärän ensin, jolloin uskomme hänen tarkoittavan joulukuun kahdentenatoista päivänä jo aamupäivällä alkanutta elokuvaa, mutta esimerkkivirkkeen perusteella emme voi saada siitä täyttä varmuutta. Partikkeli juuri tuntuu lisäävän lukijan epävarmuutta, sillä lukija kysyy mielessään, miksi juuri 12.12. olisi erityisen huono päivä katsoa elokuvaa, kun taas helpommalta tuntuu ymmärtää, että keskipäivällä elokuvaan paneutuminen voi hyvinkin olla vaikeaa. Tämän esimerkin haastavuutta lisää myös puuttuva pilkku. Koska numeroilmausten välissä olevaa partikkelia alkaen ei ole erotettu pilkulla siitä numeroilmauksesta, jota se ei määritä, emme voi tietää, haluaako kirjoittaja puhua 12.12 alkaen vai alkaen 10.12 tulleesta elokuvasta.

Välimerkkien käyttö tuntuu turhalta, mikäli emme ymmärrä, mitä välimerkillä kussakin kohdassa ilmaistaan. Jos luulemme, että piste vain erottaa päivämäärän eri osat toisistaan, on sen jättäminen kuukauden nimen perästä ihan järkeenkäypä vaihtoehto silloin, kun vuotta ei kirjoita näkyviin. Ilman pistettä 4.6 luetaan joko neljä piste kuusi tai neljäs kuusi, mikä on jotakin aivan muuta kuin 4.6.  kirjoitettu päivämäärä neljäs kuudetta. 

Pisteet eivät ole kärpäsen likaa paperissa!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s