Syntyisikö koukulla virke?

WP_20150721_081Neule on tietenkin neulomalla syntynyt vaatekappale tai puikoistasi tällä hetkellä roikkuva keskeneräinen työ.  Kaupan rekistä löydämme kuitenkin hyvin usein vaatekappaleen, jonka jokainen käsityötaitoinen tunnistaa virkatuksi, ja kuitenkin sitä kehdataan kutsua neuleeksi. Miksi kyseinen liivi tai pipo ei ole virke?

Virkkaaminen, virkkuu, virkkaus ja *virke? No, virkkaaminen on selvä. Se on teonnimestä virkata johtimen -minen avulla luotu substantiivi, joka siis tarkoittaa juuri tuota tekemistä eli sitä, että kädet liikkuvat ja koukku kulkee kuljetellen lankaa. Niinhän on myös sanojen virkkuu ja virkkaus laita. Vai onko? Kyllä, mutta molemmilla on myös laajempi merkitys, vaan ei mielestäni riittävän laaja. Virkkuu on ilman muuta myös keskeneräisen työn nimitys, samoin virkkaus. Mutta onko kummastakaan näistä sanoista neuleen tavoin valmiin työn nimitykseksi? Ei. Siihen tarvittaisiin se virke, joka kuitenkin on tuttu äidinkielen opetuksesta, ei käsitöistä.

Estääkö tämä virke-sanan tiivis liittyminen suomenkieliseen kielioppiterminologiaan sanan merkityksen laajenemisen tarkoittamaan virkkaamalla valmistettua tuotetta? Minusta niin ei tarvitsisi olla. Onhan kuusikin ilman sekaannuksia sekä numeraali että puu. Valitettavasti vain taitaa olla niin, että kieli sekä ekonomisuudessaan että pyrkimyksessään selkeyteen ei hyväksy edotustani: onhan ihan riittävän selkeää, että langasta silmukoiden avulla valmistettu vaatekappale on neule, käsityönharrastajien tunteista viis.

Käsityöterminologia on oma maailmansa, jossa asiaan vihkiytymätön helposti eksyy. Ei ole helppoa erottaa toisistaan neulomista (puikoilla) ja kutomista (kangaspuilla), eikä se kaikissa murteissa ole tarpeenkaan. Erityisen lisämausteensa hommaan tuovat sellaiset harvinaisemmat käsityötavat kuin neulakinnastekniikka ja koukkuaminen. Neuloessani kun neulon mutta neulakinnasta tehdessäni neulaan, koukku kädessäni tavallisesti virkkaan, vaikka saatan kyllä koukutakin. Neulaamiseen tarvitsen tietysti neulaa, mutta en mitä tahansa neulaa vaan neulakinnasneulaa, tai useampaa neulaa, jos pistelen nuppineuloja ompelutyöhöni. Eikä nykysuomessa neulomisella enää ole mitään tekemistä neulan kanssa vaan neulalla ommellaan, vaikka oma isoisäni vielä neuloikin kiinnittäessään irronneen paidannapin tai lyhentäessään housunpuntit. Mutta ukin puheessa mummin käsissä sukka syntyikin neiletikuilla.

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Syntyisikö koukulla virke?

  1. Aivan hyvin voitaisiin ottaa käyttöön. Onhan muidenkin sanojen merkityksiä muutettu, ainakin puhekielessä ja keneltäkään kysymättä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s